Mrs.Kai ♪♪


ENTRIES About Linkies Banner Stuff BIASES FOLLOW
Bonjour♚


Hai! nama saya momo . pengawas kat blog ni . *Blog Owner speaking here : Welcome to my life journal.
19 , From Neverland without Peterpan.

Status : A Tesl Student


Soyu ft Junggigo - Some ❤️
rasa memekak sila stop lagu


Tagboard×

Ads tak dihalalkan disini
No Spam ! Have Shame on yourself.
I hate Spammers!!!!!

contact meツ

: Girl
: × Girl×
:DONT HAVE . SOBSOB
: PRIVATE



loveeee❤


; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Thankyou✿

Template: Aina Marsya
Others : G - D

*If I use your stuff and I didn't credit it, please tell me at shoutbox*

Nasi Goreng Planta Simple Delicious Marvelous Shazlinn :P
Monday, 17 March 2014 • 16:18 •

haii2 assalamualaikum , shaz baru balik sekolah . fuhh penat lah jugak lepastu perut lapar . hehe . today shaz jawab exam bio . wuhuu . senang je . hehe . sebab baru P1 . :P nanti ujian pertengahan tahun tak tahu lah macam mana . tapi over all shaz boleh faham pasal bio , physic , kimia tu . cumaaaa shaz kurang bab kemahiran . macam matematik . aduh .. memang kurang sangat2 . dulu shaz oke lah dengan matematik tapi start shaz form 2 , terus tak minat . entah lah kenapa . tapi kalau addmath shaz suka . suka sangat2 . hehe . lepastu akaun . alhamdullilah masa awal tahun dulu shaz tak yakin sangat ambik aliran sains plus akaun ni . tapi setakat ni alhamdullilah boleh bawak semua tu . :)

eh jauhnya melalut . tajuk resepi tapi dah melalut jauh sangat . ayooo . sori korang . hehe . sekali dapat mengarang . :P  heheh . kan mainn tajuk resepi . hihi . saje SS(syok sendiri) :P .first of all shaz nak kasi tahu , gambar makanan nya tak ada , resepinya saja yang ada sebab shaz buat resepi ni dah lama . so tak ada gambar untuk ditangkap . sorry . oke tanpa membuang masa . lets start resepi ni .

Bahan2 

Bahan A)
nasi putih - semangkuk setengah
serbuk lada hitam/putih - secukup rasa
garam halus - secukup rasa

(campur & gaul semua bahan A )

Bahan B)
Bawang merah - 3 atau 4 ulas
Bawang putih - seulas cukup

(racik/cincang halus bahan B)

Bahan lain
Telur(sebiji cukup,nak lebih pun boleh)
ikan bilis(buang isi perut nya,then basuh sikit.ketepikan)

Bahan penting!!
Marjerin Planta - 1 sudu setengah
Kicap manis - ikut kegemaran masing2 (Shaz letak sikit je kasi efek nasi tu rasa kicap,hehe)

Cara memasak:

1) Okay first sekali korang masak telur dalam kuali . cara dia korang panas kan api , then letak minyak . letak sikit je jangan banyak2 tau . kuali dah panas korang pecahkan telur terus dalam kuali . kalau takut ada kulit telur termasuk sekali korang pecahkan dulu dalam bekas lain then baru masukkan dalam kuali . alahh macam goreng telur mata tu . then dah masukkan telur tu korang hancurkan dalam kuali . dah siap masak angkat letak tepi .

2) Gunakan kuali yang sama, korang goreng pulak ikan bilis . goreng jangan sampai hangus nanti tak sedap jangan salahkan shaz :P . dah siap , angkat , ketepi kan :)

3) Okay dah siap goreng telur dengan ikan bilis , gunakan kuali yang sama jugak . korang letak atas dapur lepastu masukkan planta tadi . fuhh bau dia harum sungguh . dah berapa kali telan air liur ni . hehe :P . oke jangan biar planta tu cair betul sebab nanti dia burn . so korang terus letak bahan B tadi dalam kuali . tumis sampai bawang merah tu layu .

4) Dah layu bawang merah korang masukkan Bahan A dalam kuali . ketung ketang ketung ketang bunyik dia . hahaha :P .korang mix kan nasi tadi sampai sebati . then masukkan kicap(optional nak letak atau tak) tapi lagi sedap kalau letak kicap . korang patut cuba . fuhh . berbunyi plak perut ni . sebab shaz tak makan lagi . hehe . dah gaul nasi dengan kicap tu korang masukkan telur dan ikan bilis yang dah digoreng tadi . gaul2 sikit2 then tutup api . Wallah !~ Siap .

oke senang je kan ? shaz yang buat ayat kasi nampak macam complicated tapi sebenarnya senang je . mesti koroang pelik . apsal tak goreng terus ikan bilis dengan bawang ?? hehe shaz suka ikan bilis tu rangup . then telur tu shaz goreng asing sebab shaz tak suka dia melekat2 kat nasi. hehe . cerewet boleh tahan :P . optional lah untuk korang . ikut kegemaran masing2 . macam shaz , shaz tak letak cili kecik . sebab saje guna lada hitam . aroma dia lain tau . sedap sangattt .! kalau korang nak letak cili kecik terpulang . :) so harap ada yang sudi mencuba nasi goreng shaz ni . resepi ni shaz reka sendiri setelah tak ada selera nak makan benda lain masa tu lah resepi ni tercipta . kalau bilangan bahan kat atas tu shaz tak ikut sangat pun sebab shaz main campak2 je macam nasi , marjerin , kicap lada hitam semua tu . masak campak2 is ohsem .. haha :P . oke till then , assalamualaikum and selamat menjamu selera .

btw esok shaz ada paper addmath dan akaun, wish me luck korang^^

XOXO , Shazlinn :*





6 Comments:

Blogger Sally Samsaiman said...

Benda yg paling senang masak..hehe...best of luck!

19 March 2014 at 10:30  
Anonymous 琳琳 said...

Kalau tak letak telur n kicap boleh tak?sbb sya tgh chicken pox..

16 July 2014 at 16:04  
Blogger Cik Nur Shaz. said...

sure boleh aje ^^

18 July 2014 at 14:36  
Blogger Nur Haziqah said...

Sedapnya saya masak

15 September 2014 at 09:33  
Blogger Nur Haziqah said...

Sedapnya saya masak

15 September 2014 at 09:36  
Blogger Cik Nur Shaz. said...

eh awak da try ? hehe sedap kan . hehe .

20 September 2014 at 14:37  

Post a Comment


Older Newer